torstai 24. tammikuuta 2013

Nuppupeittoja

Nuppupeitosta käytetään myös seuraavia nimityksiä: keskos-, ensi- ja tehopeitto. Kuka tahansa voi tehdä nuppupeiton ja lähettää/viedä sen sairaalaan, lasten teho- tai keskososastolle. Sairaalat tarjoavat peittoja hieman pidempään viipyville keskosille. Vanhemmat saavat muutamasta peitosta valita mieleisensä. Toipumisen jälkeen perhe saa viedä nuppupeiton mukanaan kotiin. (Joskus peite lasketaan maahan vauvan mukana; toisinaan peite viedään kotiin säilyttämään kaunis muisto.) Nuppupeittojen kysyntä on jatkuva, joten niitä ei voi tehdä liikaa. Jokainen valmistettu peitto takaa ilon jollekin lapsiperheelle.

Nuppupeitto on usein tilkkutyö, mutta käytännössä peitto voi olla paljon muutakin. Työtä koskevat seuraavat rajoitukset:

 • nuppupeiton sivun pituuden tulee olla vähintään 40 cm, enintään 60 cm
 • peitteen ei tarvitse olla neliö 
 • materiaalien tulee olla puhtaita ja silitettyjä 
 • peiton päällipuolen olisi suotavaa olla puuvillaa, alapuolen jotakin pehmeää ja lämmintä materiaalia (kuten fleeceä tai flanellia) 
 • peitto tulee pystyä pesemään pesukoneessa (40 asteen ohjelmalla) 
 • peiton osia tulisi tikata/ommella yhteen muualtakin kuin reunoilta (erityisesti jos sisällä on vanua) 
 • kovia saumoja tulee välttää (ei kanttausta vinonauhalla) 
 • vauvalle mahdollisesti vaarallisia osia ei saa käyttää (kuten nappeja, paljetteja, rusetteja jne.)
 • kuolemaan liitettävissä olevat symbolit ovat kiellettyjä (esim. risti tai siivet)

Toiset vanhemmat pitävät rauhoittavista sävyistä, jotkut puolestaan kaipaavat kirkkaita värejä sekä selkeitä kuvioita. Tällä kertaa luomani nuppupeitot tein kaapista löytyvistä, ylimääräisistä materiaaleista, joten en voinut valikoida niitä sen kummemmin. Hyötykäyttöön päätyivät myös sukulaisten sekä naapurien vanhaksi käyneet flanellipaidat. Ompelin keskospeitot soveltaen eri tekniikoita ja tyylejä, joten en kirjoita tämän kummallisempia ohjeita. Vastaan kuitenkin parhaani mukaan tarkentaviin kysymyksiin.

Mikäli et itse osaa tai halua tehdä nuppupeittoa, voit joka tapauksessa antaa hyvän kiertää ja välittää yllä mainitut ohjeet tutuillesi - tai vaikkapa oman alueesi käsityökerholle/kouluille. Itse tehdyn nuppupeiton saa signeerata ompelein tai esimerkiksi vedenkestävällä tussilla. 

Myyrä-pussilakana + flanellipaita:


Myyrä-pussilakana + fleece:


Myyrä-pussilakana, turkoosi kangas + ruutuhuivi:Prinsessa-kangas + flanellipaita:


Prinsessa-kangas, pitsi + flanellipaita:


Sammakko-kangas + sininen huivi:Lisää kuvia inspiroivista nuppupeitoista löytää helposti Googlesta, hakusanalla "nuppupeitto" (tai jollakin julkaisun alussa mainitulla synonyymilla).

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! :) Teen lisää heti, kun ehdin. Nuppupeittojen teko on jotenkin niin rauhoittavaa. Työ on suhteellisen nopea ja hauska. Tämä on myös todellakin hyvä tapa käyttää kankaita, joita itse ei tarvitse. Nuo Prinsessa-kankaatkin ovat kulkeneet mukanani jo muutaman vuoden. Tuskin niitä itse olisin koskaan tarvinnut. :D

   Poista
 2. Tiedoksi kuitenkin lukijoille, että nuppupeitot tulee tehdä käyttämättömistä kankaista, jotka pestään ennen ompelua. Nuppupeittoja ei tehdä käytetyistä vaatteista tai lakanoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten julkaisuajankohdasta selviää, julkaisu tietoineen on jo hyvin vanhentunut. :D Silloiseen tarpeeseen vastaanotettiin innolla kaikki hygieeniset kankaat (eli huolellisesti keitetyt ja 90-asteessa pestyt), mutta uskon tilanteen muuttuneen. Henkilökohtaisesti en myöskään hyväksyisi muovijohdanteisia keinokuituja (kuten fleeceä); en myöskään usko sairaaloiden niitä enää suosittelevan. Päivitän ohjeet ja neuvot, mikäli päätän julkaista aiheesta uuden postauksen tulevaisuudessa. Suositukset kannattaa aina varmistaa ajankohtaisista lähteistä! :)

   Poista