lauantai 16. helmikuuta 2013

Kirjanmerkkejä

Luen aina kun ehdin. Tälläkin hetkellä minulla taitaa olla kolme kirjaa kesken (Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani, Charles Dickensin Älä rakasta minua vielä sekä Tuhannen ja yhden yön sadut). Omistan vain kaksi kunnollista kirjanmerkkiä. Toisen sain ystävältäni tuliaisiksi Egyptistä, toisen askartelin pari vuotta takaperin. Kirjoista innostuneena henkilönä olen sitä mieltä, että kirjanmerkkejä ei voi olla liikaa.


Opettelin tänään uutta virkkauskuviota, jonka ohjeita seurasin kirjasta. Yllättäen päädyin käyttämään vanhaa kuittia kirjanmerkkinä, koska käsiini ei sattunut mitään sopivampaa. Tulin siihen tulokseen, että on uuden kirjanmerkin askartelun paikka! Alla ohjeet kirjan sivun kulmaan kiinnitettävän kirjanmerkin tekemiseen.

Piirrä kolme neliötä L-kirjaimen muotoon kuvien osoittamalla tavalla. Voit valita sivujen pituuden itse (jokaisen sivun täytyy tietenkin olla yhtä pitkä). Kaavaa ei tarvitse tehdä erikseen, koska kynän jälki jää piiloon lopullisessa merkissä.
Jaa kaksi ulointa neliötä puoliksi yllä olevan kuvan osoittamalla tavalla (ks. harmaalla rajatut alueet). Tuloksena pitäisi syntyä tällainen kappale:Riippuen siitä, miten kirjanmerkin haluaa koristella, tässä vaiheessa neliöön voi liimata esimerkiksi erilaista paperia. (Ks. kuvat alla)

Seuraavaksi kolmiot taitellaan vuoronperään neliön päälle: 
HUOM! Laita liimaa ainoastaan kolmioiden väliin (tässä vaiheessa) - ei neliön ja ensimmäisen kolmion väliin. Tarkoituksena on, että neliön ja kolmioiden väliin jää "tasku".Nyt sinulla pitäisi olla edessäsi neliö. Voit koristella sen haluamallasi tavalla. 


Jos merkin taittelu paperista tuntuu liian työläältä, pohjan voi leikata suoraan kirjekuoren kulmasta, jolloin työnteko nopeutuu huomattavasti. 


Tässä muutama tekemäni kirjanmerkki:

3 kommenttia:

 1. Aivan mielettömän hauska idea nuo kirjan sivun kulmiin tulevat kirjanmerkit! Ei tarvii aina miettiä missä kohtaa tai kummalla sivulla olikaa menossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tosin en voi ottaa ideasta täyttä kunniaa, sillä tämän merkin ajatus on peräisin ulkomailta - en tiedä tarkalleen keneltä. Useissa englanninkielisissä blogeissa olen törmännyt tähän ideaan, jonka sitten päätin kopioida tänne Suomen mantereelle. (En välttämättä ole ensimmäinen, joka niin on tehnyt.) Mutta mainiota, että keksintö saavuttaa innokkaita askartelijoita! :) Kyseessä on helppo ja hauska työ. Merkistä saa todella vähällä vaivalla täysin oman näköisen.

   Tervetuloa tutustumaan blogiini!

   Poista
 2. Aivan mielettömän hauska idea nuo kirjan sivun kulmiin tulevat kirjanmerkit! Ei tarvii aina miettiä missä kohtaa tai kummalla sivulla olikaa menossa. :)

  VastaaPoista