maanantai 11. marraskuuta 2013

Sovellettu paju-malli

Supersuosittu virkkausmalli Willow 'Paju' (Jan Eaton, 200 crochet blocks for blankets, throws and afghans) on kaunis, mutta jälleen kerran mielestäni turhan ilmava. Niinpä sovelsin mallista kokonaan oman versioni ja virkkasin nuken peiton.

Lanka: Carolina [Marks & Kattens] 100% akryyli, suositeltu koukku nro 4
Koukku: nro 3,5


Aloitus:
7 ketjusilmukkaa (kjs)
Sulje renkaaksi piilosilmukalla (ps)

1. krs:
16 pylvästä (p) renkaaseen [HUOM! Korvaa ensimmäinen p kolmella kjs:lla.]
Sulje kerros ps:lla kerroksen alun kolmanteen ketjusilmukkaan

2. krs:
Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 p + 1 kjs [Korvaa ensimmäinen p kolmella kjs:lla.]
Sulje kerros ps:lla kerroksen alun kolmanteen ketjusilmukkaan

3. krs:
Virkkaa vielä 1 ps edetäksesi työssä
Jokaisen edellisen kerroksen ketjusilmukan kohdalle virkataan 3 p [Korvaa ensimmäinen p kolmella kjs:lla.]
Sulje kerros ps:lla kerroksen alun kolmanteen ketjusilmukkaan

4. krs:
Toista alla mainitut kohdat 4 kertaa:

*2 kjs, hyppää kahden seuraavan silmukan ylitse ja virkkaa 1 kiinteä silmukka (ks) kolmanteen silmukkaan*
Toista kohdat tähdestä tähteen (*-*) vielä 2 kertaa
5 kjs, hyppää kahden seur. silmukan ylitse ja virkkaa 1 ks kolmanteen silmukkaan

[HUOM! Kerroksen lopussa korvaa viimeinen ks piilosilmukalla ja sulje kerros.]

5 krs:
Virkkaa vielä 1 ps edetäksesi työssä
Virkkaa 1 kjs + 1 ks siihen lenkkiin, jossa nyt olet
Seuraavaan lenkkiin 5 p
Seur. lenkkiin 1 ks
Seur. lenkkiin 5 p + 2 kjs + 5 p

Toista alla mainitut kohdat 3 kertaa:

Seuraavaan lenkkiin 1 ks
Seur. lenkkiin 5 p
Seur. lenkkiin 1 ks
Seur. lenkkiin 5 p + 2 kjs + 5 p

Sulje kerros ps:lla kerroksen alun kiinteään silmukkaan


Tässä vaiheessa työn voi päätellä. Vaihda lanka ja aloita virkkaamaan uloimpia kerroksia. [HUOM! Seuraavassa mallikuvassa pylvään symboli vaihtuu, sillä viimeisiin kerroksiin virkataan myös puolipylväitä.]

Voit aloittaa virkkaamisen itse valitsemastasi kohdasta, sillä jokaisesta sivusta tulee identtinen. Piirtämäni kuva näyttää, miten kaksi viimeistä kerrosta tulee virkata. (Ks. kuvan kaksi ulointa kerrosta)

18 kommenttia:

 1. Kiitos, TODELLA hyvä ja selkeä ohje! Paju-mallin kanssa päivän pähkäilin, mutta tämä muokattu versiosi on ihan yhtä kiva ja sopii tarkoitukseeni.

  MUTTA: Ainakin noissa 3. ja 5. kerroksien aluissa on ohje "Virkkaa vielä 1 ps edetäksesi työssä". Mihin tämä toinen piilosilmukka virkataan (ed. kierroskin kunon jo päätetty ps:lla)? Omista aktiivivirkkauksen ajoista on niin kauan, että aivoni eivät tätä kohtaa ohjeestasi hoksaa :) Jätin ne omasta koepalasta virkkaamatta, tuli mielestäni ihan siisti pala.

  -JennyM-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kuvio onnistuu, vaikka ylimääräisiä piilosilmukoita ei virkattaisikaan. Kerroksissa 3 ja 5 tarkoitus on virkata toinen ps seuraavaan silmukkaan. Esimerkiksi tuo 3. kerros: ensimmäinen (kerroksen sulkeva) ps virkataan edellisen kerroksen 3. ketjusilmukkaan eli "pylvään" päähän - kuten ymmärtääkseni olet tehnytkin. Toinen piilosilmukka tulisi virkata neljänteen ketjusilmukkaan eli seuraavaan silmukkaan. Tämän tarkoitus on siirtää kerroksen aloitus pylvään päästä ketjusilmukkalenkkiin.

   Viidennessä kerroksessa periaate on sama. Tarkoitus on liikkua ketjusilmukkalenkin alkuosasta hieman keskemmälle ennen kiinteän silmukan virkkaamista. Toivottavasti näistä sanallisista ohjeista on apua sinulle.

   Kiitos kaunis kehuista ja tsemppiä virkkailujen pariin! :)

   Poista
  2. Aaaivan! Määhän muuten nyt tajusin, tänks :D

   Testipala 2. tein tuon lisPS:n "siihen vaan johonki suunnilleen", niin se jo vaikutti kuvioon ryhdistävästi: ei tarttenut venytellä muotoonsa lainkaan. Ja nyt kun mulla on termistö hallussa, niin jatkan ohjeesi mukaan - salettiin tulee vekaralle hyvä peitto :)

   Nappaan sinut kirjanmerkkeihini ja tulen joskus tässä taas kurkkimaan blogiasi. Nyt häätyy saada tehdä lisää paloja ;)

   Iloa tiellesi kohti kevättä,

   -JennyM-

   Poista
  3. Kiitos samoin ja tervetuloa seuraamaan harrastelujani. :) Aivan varmasti saat aikaiseksi jotakin erittäin kaunista!

   Poista
 2. Ihanaa, että löysin ohjeesi! Eilen aloin virkata Anneliinin(http://anneliininaarteet.blogspot.fi/2014/01/paju-nelion-ohje_17.html)ohjeella, joka oli suoraan suomettu ja/tai kopioitu kyseisestä kirjasta. Hieman kankeasti aloitin, mutta tökkäsin 4.kierroksen alkuun ihan tyystin. En saanut kaikkia silmukoita käytettyä.

  Sinun ohjeesi avulla kaikki aukeni ja jatkoin loppuun asti! Kiitos todella selkeästä ohjeesta, minäkin ahkerana neulojana koitan opetella virkkaamaan. Kiitos sulle avusta! Tulee kaunis tilkkutäkki ihanasta merinovillalangasta. Happy C:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos kehuista! :) Mukava kuulla, että kahden eri ohjeen soveltaminen yhdeksi onnistui sujuvasti. Mikäli Paju onnistuu sinulta hyvin, olet selvästi jo lahjakas virkkaaja.

   Poista
  2. Kiitos. :) Ala-asteella opettaja ei ollut ihan samaa mieltä, että olisin hyvä virkkaamaan. Harjottelin kovasti kotona ja tein pari pientä kassia ihan ylimääräisinä töinä. Ala-asteen jälkeen virkkaaminen on hieman jäänyt, mutta nyt on tullut vähän aina jotain pientä virkattua. :) Kuvia mun Pajuista löytyy Instagramista http://instagram.com/p/mK9G65j-H-/

   Poista
 3. Kiitos kovasti tästä ohjeesta ! Aloitin virkkaamaan erivärisiä neliöitä jämälanka-Nalleista nelosen koukulla, lopuksi virkkaan toiseksi viimeisen kerroksen harmaalla, tuskin teenkään viimeistä kerrosta, sitten vain ompelen palat yhteen. Teen oman Odd Molly Kettle coatin syksyksi. Mukavaa kesän jatkoa ja virkkaushetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos kommentistasi!

   Viimeinen kerros ei ole pakollinen mallin onnistumisen kannalta; se taitaa ennemminkin viimeistellä ruudun. Villatakistasi tulee varmasti kaunis ja lämmin. :)

   Hyvää kesää ja virkkausiloa!

   Poista
 4. Tämä on kaunis malli eikä niin harva kuin alkuperäinen. Ja jämälangat pääsee käyttöön nyt, kiitos selkeästä ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän mallista itsekin kovasti - varsinkin tästä vähemmän reikäisestä. :D

   Kiitos kommentista ja iloa virkkailuihisi! :)

   Poista
 5. Anneli, lämpimät kiitokset selkeästä ja erinomaisesta ohjeesta. Mielestäni tämä sinun versiosi on paljon kauniimpi ja käytännöllisempi kuin alkuperäinen Paju-malli. Virkkaan tällä ohjeellasi maton: ensimmäinen pala on menossa, ja hyvin näyttää onnistuvan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kannustavasta kommentista. :) Pidän itsekin tästä versiosta hieman enemmän.

   Mukavia virkkaushetkiä!

   Poista
 6. Yritän tässä hahmotella ohjetta, ennen kuin edes yritän aloittaa tämän mallin virkkaamista :D Onko niin, että kirjallista ohjetta ei ole kahteen viimeiseen kerrokseen?? Todella selkeältä sinun ohjeesi vaikuttaa näin luettuani... Olen lukenut useamman ohjeen läpi ja hakannut päätäni seinään jossain vaiheessa :D Mutta tämä vaikuttaa erittäin hyvältä :) Palaan asiaan, jahka saan vastauksen koskien kahta viimeisintä kerrosta (ja tietysti kokeiltuani tämän tekoa!) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Olet oikeassa; viimeisistä kerroksista en lisännyt kirjallisia ohjeita, sillä ajattelin, että viisi ensimmäistä kerrosta auttavat hahmottamaan, miten työ etenee. (Blogi käy tällä hetkellä lävitse pienimuotoista uudistusta, joten jossain vaiheessa tämäkin julkaisu täsmentyy. Siihen asti toivon ohjeen riittävän tällaisenaan.)

   Jos jälkimmäinen kuva ei millään aukea, voin kirjoittaa lisäohjeita kommentteihin. :)

   Onnea virkkailuun!

   Poista
 7. Tosi kiva malli ja selkeät ohjeet joista jopa minä saan selvän. :D
  Kiitos paljon, ensimmäinen pala valmistui juuri äsken. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ja iloja käsitöiden pariin! :)

   Poista