keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Chunky Wool -jättineulepeitto

Jättineulepeitot (eng. chunky wool blanket) ovat tällä hetkellä sisustusmaailman hitti-ilmiö!Päätin tarttua kutimiin ensimmäistä kertaa vuosiin huomattuani, että Adlibris myy jättilankaa alennettuun hintaan. Chunky Wool on 100% villaa, joten päättelyiden sijaan langanvaihto onnistui huovuttamalla. Lankoja yhdistäessä erottelin ja availin langanpäitä noin seitsemän senttimetrin matkalta, sommittelin päät sekaisin toistensa kanssa ja huovutin huovutusneulalla. Huovutetut kohdat erottuvat valmiista työstä, jos peittoa katsoo läheltä. Kyseinen liitäntätapa on kuitenkin paljon esteettisempi kuin pääteltävä langanvaihto. Huovuttaessa täytyy olla varovainen ja kärsivällinen, jotta yhdistämiskohdasta ei tule liian jäykkä.


Puikkoina käytin Tokmannilta ostettuja mopin varsia, joiden päähän askartelin pahvista ja teipistä kartiot helpottaakseni työntekoa. Muun muassa Lankava myy suuria pyöröpuikkoja (25mm ja 35mm), mutta minä pitäydyin kuitenkin moppivarsissani, sillä en pidä pyöröpuikoista. Puikkovalinnalla säästin huomaamattani myös rahaa. Aloitussilmukoita loin 32. Seitsemästä kerästä valmistui (kireähköllä käsialalla) noin 97x133cm kokoinen peitto, joka joustaa ja venyy käytössä. Olisin ollut tyytyväinen hieman pienempäänkin, mutta tämän alle ainakin mahtuu kunnolla rentoutumaan. Pinnan sain aikaiseksi siten, että kudoin joka toisen kerroksen oikein ja joka toisen nurin. Päättelykerrokseksi valitsin kerroksen, joka olisi tullut kutoa oikein.

Lanka:
Chunky Wool Light Grey 200g (5,53e[7,90e]/kpl Adlibris)

Kutimet:
Iisi-varsi 130cm kierteellä (1,99e/kpl Tokmanni)

Huovutusvälineet:
Prym-huovutusneula 7 kpl (9,90e/paketti Lankamaailma)
Clover-huovutusalusta harjamalli (14,10e/kpl Lankamaailma)

7 kommenttia:

 1. Hei, tarkoitus olisi tehdä joululahjaksi kyseisellä langalla peitto. Miten on nyt kun käytössäsi tämä ollut, lähteekö tästä jotain vaatteisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kyllä, jo kutoessa huomasin langan vapauttavan haituvaa. Vaatteeni näyttivät siltä, että olisin koiran kanssa touhunnut. :D Päiväpeiton päällä ongelmaa ei kuitenkaan esiintynyt, sillä se on liukasta materiaalia eikä houkuttele ns. karvaa.

   Laadukkaampi lanka kenties irrottaisi vähemmän haituvaisia. :) Omaa kokemusta ei ikävä kyllä ole.

   Tämä peitto oli koekappaleeni. Pesin sen pesukoneessa ensin villapesuohjelmalla (selvisi) ja sitten uudelleen pikaohjelmassa (30 astetta, 20min, matala linkous). Jälkimmäinen pesu kutisti ja huovutti peittoa. Pilalle se ei kuitenkaan mennyt vaan on käytössä sohvapeittona (parempi kestävyys, rumempi ulkomuoto). Kokemukseni jäi siis jossain määrin lyhyehköksi. Uskon peiton kuitenkin päästävän haituvaa käytössä samalla tavalla kuin kutoessa.

   Ihana peiton kanssa on kyllä kölliä - sekä ennen että jälkeen! :)

   Poista
 2. Paljonko tai kuinka monta kerää tuota adlibriksen chunky wool -lankaa kului tähän peittoon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Vastaus löytyy tekstin lomasta. :) Kudoin seitsemän kerää kireähköllä käsialalla.

   Poista
 3. Onko peitosta enään irronnut haituvat pesun jälkeen? Tein samasta langasta peiton, mutta villahaituvaa irtoaa mielettömästi. Harkitsin pesemistä villa ohjelmalla, mutta eräältä sivulta luin että villalanka saattaa huopua pilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen villapesuohjelmapesun jälkeen hahtuvan määrä väheni, mutta kyllä sitä edelleen silti irtosi.

   Tarkoitukseni oli pestä peitto villapesuohjelmassa useampaan kertaan siten, että pinta huovuttuisi ihan hiukan - enemmän kuin ensimmäisen pesun myötä. En kuitenkaan päässyt koskaan kokeilemaan useampien pesujen vaikutusta, sillä innostuin testaamaan lankaa huovutettuna (pesin 30 asteessa 20 min matalalla linkouksella ja kutistin/huovutin peiton, jolloin se ei enää irrottanut hahtuvaa, mutta oli toki ulkomuodoltaan sekä tunnultaan kovin erilainen). Puolivälitulos olisi ollut kivempi. Sen voisi ehkä saavuttaa useilla villapesuilla.

   (Pesukoneissa on ilmeisesti eroa villapesuohjelman tehokkuudessa. Siskoni onnistui omallaan kutistamaan ja kovettamaan yhden villapeiton, kun taas oma koneeni ei tehnyt ollenkaan vahinkoa samalle peitolle. Koneesta riippuen kannattaa siis olla varovainen! Linkouslukemat kannataa pitää matalana joka tapauksessa.)

   Poista
  2. Täsmennyksenä siis vielä:

   Villapesuohjelma ei huovuttanut peittoani. (Linkous tulee muistaa pienentää, sillä se on yleensä villapesussa arvoltaan suuri automaattisesti.) Hahtuva väheni hieman, mutta ei kokonaan.

   Peruspesu 30 asteessa huovutti peiton (linkous matala). Hahtuvaa ei enää irronnut. Peiton olemus, tuntu ja koko kuitenkin muuttuivat. Peitto on käytössä edelleen ja hienosti toimii. Kovin erilainen se silti on alkuperäiseen verrattuna.

   Poista